BINDWEEFSEL THERAPIE

Wat is bindweefsel?

Tussen spiervezels, om spierbundels en om spiergroepen zit bindweefsel. Dit beschermt de spieren en zorgt ervoor dat spieren goed kunnen samenwerken. Bindweefsel vind je ook tussen je spieren en de huid. Dit noemen we de lichaamsfascie. Bindweefsel zit ook in je huid, in en om je pezen, kapsels en banden van je gewrichten. In de tussenwervelschijven, in de meniscus, in en om je zenuwvezels, in de bloedvaten en als beschermende vliezen om je organen. 

Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd/verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door teveel beweging, herhaalde bewegingen, door trauma, verkeerde houding etc.. Als het bindweefsel verkleefd is dan geeft dit pijnklachten omdat het niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid tijdens het bewegen. Je kan dit het beste vergelijken met als je een shirt aan hebt met lange mouwen en het past je goed dan zit het overal lekker. Spring je nu met dat shirt in het water en je shirt zit bij je pols wat gedraaid dan zit het bij je schouder ook niet meer lekker. Bij bindweefsel werkt dit precies hetzelfde. Omdat bindweefsel in heel je lichaam met elkaar is verbonden als een soort 3D spinnenweb, zal niet goed functionerend bindweefsel pijnklachten en bewegingsbeperkingen veroorzaken.

Bindweefsel therapie Jan

Hoe ziet de behandeling eruit?

Het is relatief eenvoudig te voelen en te zien aan de huid waar bindweefsel kwaliteit is verminderd. Als we bij het eerste onderzoek zien dat bindweefsel verkleefd is dan gaan we dit weer losmaken. Dit doen we door verschillende huidtechnieken toe te passen zoals rollen met de huid, los plooien van de huid, schuiven met de huid. Ook mobiliseren van de gewrichten, zodat we weer wat meer rek geven op het kapsel en de banden (korte bindweefsel platen) van de gewrichten. Ook het strekken van spiergroepen (lange bindweefsel platen is een behandelmethode. Al deze handelingen zorgen ervoor dat de effectieve doorbloeding van weefsels verbeterd waardoor het bindweefsel weer kan herstellen. Als iedere bindweefsel vezel weer omgeven is door vocht dan zijn de pijnklachten ook weer verdwenen en verdwijnen de bewegingsbeperkingen.

Bindweefsel therapie Jan

Welke klachten behandelen we met bindweefsel therapie?

* Rugklachten
* Nekklachten
* Hoofdpijn klahten
* Klachten aan de schouder, elleboog, pols en hand
* Klachten aan de heup, knie, enkel en voet